Hrvatska

(HRT – Hrvatski radio)

Klapa SINJ

Stipe Breko, Ivan KlapežAnte GalićIvica Breko, Boris Žanko, Mario  Đidara, Mojmir Čačija (voditelj), Ivica Mastelić, Ante Milun

Dalmatinska Klapa Sinj, osnovana u gradu Sinju 1982. godine, među najboljim je hrvatskim vokalnim sastavima. Izvodi stare tradicijske dalmatinske pjesme, ali i one skladane u novije vrijeme te klasične, pop i crnačke duhovne napjeve. Klapa pjeva četveroglasno i isključivo a cappella te redovito sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Tijekom protekla tri desetljeća Klapa Sinj dobila je čak 25 nagrada i priznanja na raznim hrvatskim i međunarodnim festivalima, među kojima i Zlatnu medalju u folklornoj kategoriji na Međunarodnom „a cappella“ festivalu u Veroni.

Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska, Italija, Južna Afrika, Mađarska, Njemačka, Portugal, SAD, Slovenija, Španjolska i Švicarska, zemlje su u kojima su članovi klape gostovali. Osim nastupa, Klapa Sinj objavila je 6 CD-ova te sudjelovala u mnogobrojnim zajedničkim izdanjima dalmatinskih klapa.

Hrvatska – Vo je nasa zemja – Klapa Sinj

Više informacija na: www.klapasinj.com


 Tamburaški sastav KRISTALI

Franjo Juzbašić, Dražen Đaković, Damir Naglić, Marko Sesar, Hrvoje Juzbašić, Goran Filipović

Kada spominjemo hrvatsku tamburašku tradicijsku glazbu, ponajprije treba reći da je Slavonija kolijevka vrsnih tamburaša. Tu, u gradu Županji, svoj osebujan doprinos čuvanju te kulturne tradicije već više od 20 godina daju i članovi ponajboljeg hrvatskog tamburaškog sastava Kristali.

 

Na Festivalu Zlatne žice Slavonije (1990.) nagrađeni su Zlatnom plaketom, a te su godine objavili i svoj prvi nosač zvuka. Za album Šime Jovanovca Nema roda do mog roda (koji su Kristali u cijelosti odsvirali) dobili su Platinastu ploču Croatia Recordsa.

Bio je to i prvi tamburaški CD na svijetu! Osim toga, Kristali su na tamburama prvi snimili hrvatske uskrsne pjesme. Do sada su ostvarili 8 samostalnih albuma, sudjelovali na raznim kompilacijskim izdanjima te gostovali diljem Hrvatske, Europe, Sjeverne i Srednje Amerike.

Tijekom Domovinskoga rata sudjelovali su na mnogobrojnim humanitarnim koncertima te u akcijama prikupljanja pomoći za udruge ili pojedince.

Za doprinose u kulturi nagrađeni su Srebrnim grbom grada Županje, a za 20 godina umjetničkoga rada i posebnom Poveljom Vukovarsko-srijemske županije.

Hrvatska – Ridjani moji – Tamburaski sastav Kristali

Više informacija na: www.kristali.com