Klapa Sinj BIO

HRVATSKA

 

HRT – Hrvatski radio

 

Klapa Sinj

 

Klapa Sinj djeluje od 1982. godine i jedna je od najboljih hrvatskih vokalnih skupina. Na repertoaru njeguje izvorne i novo-skladane dalmatinske pjesme, te klasične, crnačke duhovne i popularne skladbe. Pjevaju  četveroglasno, isključivo u   formi “a cappella”.

Prema mišljenju glazbenih stručnjaka klapa Sinj se svojim interpretacijama izdigla iznad uvriježenih standarda. U proteklih dvadeset devet godina osvojili su brojne nagrade i priznanja, kako u zemlji tako i u inozemstvu, od kojih su najvrjednije:

 

  • dvadeset i jedna nagrada na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu i na drugim festivalima u zemlji,
  • prva nagrada (zlatna medalja) u folk kategoriji na međunarodnom Festivalu u “a cappella” pjevanju u Veroni, u travnju 1997. godine,
  • druga nagrada (srebrna medalja) za izvedbu zadane skladbe i prva nagrada za najbolju interpretaciju folklornih skladbi, na Međunarodnom festivalu zbornog pjevanja u Pragu, u listopadu 1998. godine,
  • dvije prve nagrade (od međunarodnog žirija i od publike) kao i specijalna nagrada za najboljeg dirigenta (glazbenog voditelja) na Festivalu europskog tradicijskog pjevanja u Bolzanu (Italija) u studenom 2002. godine.

 

Klapa Sinj je uspješno gostovala diljem Hrvatske kao i u inozemstvu (Austrija, BiH, Češka, Francuska, Italija, J.A.R., Mađarska, Njemačka, Portugal, SAD, Slovenija, Španjolska i Švicarska).

U klapi pjeva devet  pjevača, uključujući i glazbenog voditelja Mojimira Čačiju  koji klapu Sinj  uspješno vodi od samog početka.. Zahvaljujući glazbenom voditelju, koji se između ostalog bavi i  komponiranjem klapskih pjesama, aranžiranjem skladbi, prikupljanjem i obradom dalmatinskih narodnih pjesama, klapa Sinj uvijek iznenađuje s novim i originalnim repertoarom.

Klapa Sinj je izdala šest nosača zvuka, a sudjelovala je na više zajedničkih, klapskih, glazbenih izdanja.