Kristali BIO

HRVATSKA

 

HRT – Hrvatski radio

 

Kristali

 

Tamburaški sastav Kristali dolazi iz Slavonije, točnije iz grada Županje, koji , kada govorimo o tamburaškoj tradicijskoj glazbi, slovi za kolijevku vrsnih tamburaša.

Svoj glazbeni izričaj temelje upravo na tradiciji i načinu sviranja ovoga dijela Hrvatske. Melodijski i tekstualno uvijek su prepoznatljivi, a kvalitetom svoje izvedbe, uvijek upečatljivi, ne ostavljaju ravnodušnim niti one kojima je, ovaj-tamburaški izričaj  nepoznat. Tome u prilog govore i mnogobrojna gostovanja diljem Hrvatske, Europe, Sjeverne i Srednje Amerike.

Kao zvanični početak rada tamburaškog sastava Kristali uzima se 1990. godina. Naime, te godine Kristali su izdali svoj prvi nosač zvuka, te su nastupili ( po prvi puta javno ) na tada obnovljenom Festivalu Zlatne žice Slavonije. Taj njihov prvi korak bio je iznimno uspješan , te ih je ocjenjivački sud nagradio Zlatnom plaketom Večernjeg lista. Iza tamburaškog sastava Kristali je osam samostalnih nosača zvuka, te niz kompilacijskih (uglavnom) festivalskih izdanja.

Dobitnici su platinaste ploče Croatia Records-a za album „Nema roda do mog roda“ (album Šime Jovanovac koji su Kristali u cijelosti odsvirali ), koji je ujedno bio i prvi snimljeni CD nosač zvuka tamburaške glazbe. Pored ovoga Kristali su prvi (u svijetu tamburaške glazbe) snimili i album uskršnjih pjesama.

U svojoj bogatoj povijesti „Kristali“ su dobili brojna priznanja i zahvalnice za svoj rad.

Sudjelovali su na mnogobrojnim humanitarnim koncertima i u vrijeme Domovinskog rata kada su ,zajedno sa drugim glazbenicima, prikupljali pomoć za tada ratom pogođenu Hrvatsku, ali i nakon rata sudjelujući u obnovi ili pak prikupljanju pomoći za Udruge ili pojedince kojima je pomoć bila potrebna.

Dobitnici su Zahvalnice Gradskog sekretarijata za obrazovanje, kulturu i znanost grada Zagreba (kao sudionici Croatian music AID-a), te Srebrnog grba grada Županje za doprinose u kulturi grada. Povodom dana županije, 11.studenog 2010 god. na Svečanoj sjednici Županijske skupštine u Hrvatskom domu u Vukovaru, Kristali su imali čast primiti “Povelju Vukovarsko-srijemske županije” povodom 20 godina umjetničkog rada. Tako je i najviše predstavničko tijelo prepoznalo doprinos koji Kristali već 20 godina daju očuvanju kulturne tradicije krajnjeg istoka Hrvatske.

Postavu KRISTALA čine Franjo Juzbašić, Dražen Đaković, Damir Naglić, Marko Sesar, Hrvoje Juzbašić i Goran Filipović.