Rusija

(Radio Orpheus / Russian State Music TV & Radio Center)

ANDREW SOLOD & MIKHAIL SAVIN’ GROUP

Andrey Solodkiy, Mikhail Savin, Dmitry Vlasenko, Alexander Staroverov, Alexey Zavolokin, Eugeny Borets, Victoria Kanatkina, Larisa Semenyuk

Pop-glazba koju izvode Solod i Savin, uz pratnju osebujnoga ruskog ženskog glasa, obogaćena je ruskim tradicijskim narodnim glazbalima poput roga, balalajke i gusala. Savin je multi-instrumentalist i obrađivač. Na njegove obrade utjecala je glazba ruskih skladatelja Rimski-Korsakova, Rachmaninova i drugih.

Solod je pobjeđivao na nekoliko pjevačkih natjecanja i festivala u Francuskoj, Grčkoj i SAD-u. Solodovljev lijepi glas, prirodni tenor-alt s opsegom od tri oktave, daje posebnu boju glazbenim djelima i izvedbama.

Njegov je glas 2010. godine osvojio i srca žirija Baltic Song Festivala koji je prenosila i televizija. Dobro surađuje sa Savinovom skupinom koja je jedna od najjačih te vrste na ruskoj jazz-sceni. Među njima je i Eugeny Borets – jedan od najtraženijih jazz-pijanista u Rusiji.

Rusija – Kukushka – Andrew Solod and Mikhail Savin' Group

Više informacija na: www.muzcentrum.ru                    

 


(RTR Radio Russia)

Natalia Trapeznikova, glas

Nikolay Struchkov

Natalia Trapeznikova primadona je jakutske zabavne glazbe, solistica Jakutskog državnog kazališta raznolike umjetnosti i pobjednica mnogih nacionalnih i međunarodnih (njemačkih i talijanskih) pjevačkih natjecanja.

Ona je rođena u Jakutiji, Jakutkinja je, ali je prihvatila pravoslavnu vjeru te pjeva ruske pjesme. Natalia Trapeznikova pjeva tradicijske pjesme na 25 jezika – jakutskom, ruskom, ukrajinskom, gruzijskom, engleskom, francuskom, laoskom, kineskom, turskom, jukagirskom, mongolskom…

Njezin je nastup predstava na pozornici i jedinstvena kombinacija prekrasnog vokala, glazbene pratnje i slikovite odjeće. Za EBU Folk Festival u Opatiji odabrala je najbolje i egzotične primjere raznovrsne ruske narodne glazbe.

Russia – Oguokay – Natalia Trapeznikova

Više informacija na: vgtrk.com


 

(RTR Radio Russia) 

RTR FOLK TRIO

Irina Rurak, domra

Vitaly Makorin, balalajka

Taras Osadchuk, balalajka bas

Ovaj koncertni trio čine solisti Akademskog orkestra ruskih folklornih glazbala osnovanog 2007. godine pri Ruskoj državnoj televiziji i radiju RTR. Program tog koncertnoga trija čine obradbe klasičnih djela i suvremenih skladbi te narodne i zabavne glazbe.

Trio nastupa u glasovitim moskovskim dvoranama – Koncertnoj dvorani Čajkovski, Velikoj dvorani Glazbene akademije Gnesin, Moskovskoj međunarodnoj kući glazbe… gdje slušatelji uživaju u virtuoznosti, eleganciji i lakoći njihove svirke te njihovoj sviračkoj umješnosti i glazbenim improvizacijama.

Russia – Round-dance – RTR Folk Trio

Više informacija na: vgtrk.com